bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Turismul rural in Romania

Romania se arata a fi o tara cu o mare disponibilitate pentru turism conferita de varietatea, frumusetea si ineditul resurselor turistice naturale si antropice. De la munte si pana la Delta Dunarii si litoralul Marii Negre, cu exceptia unor arii restranse de cimpie, intreg teritoriul tarii ofera conditii favorabile dezvoltarii turismului in formele sale variate.

Una dintre aceste forme de turism, cu mare cautare in randul turistilor autohtoni si straini este turismul rural. Spatiul rural romanesc are avantajul unui peisaj de o mare frumusete, a unor traditii si obiceiuri folclorice rare care impresioneaza si poate darui  sejururi/ vacante de neuitat turistilor. Cu toate ca ne  putem mandri cu nenumarate atractii naturale, istorice, culturale, populare,  etc. totusi tara noastra inregistreaza o serie de neajunsuri  atunci cand se face referire la infrastructura specifica de turism atat din punct de vedere cantitativ dar si calitativ:  structuri de cazare, restauratie, agrement, etc. Aceste neajunsuri nu ne-a  permis sa facem cunoscuta Romania  turistica la adevarata sa valoare.

Tarile europene acorda o tot mai mare importanta turismului rural, ce reprezinta un factor economic pentru regiunile rurale si o alternativa pentru productia agricola.

Este un motiv pentru care fondurile europene sprijina turismul, in general.

Sunt identificate doua programe ce finanteaza  activitatea de turism din Romania: PNDR- Programul National pentru Dezvoltare Rurala si POR- Programul Operational Regional.

In ambele programe exista masuri in cadrul carora este acordat sprijin financiar nerambursabil pentru dezvoltarea turismului. Chiar daca punctul de plecare il constituie activitatea turistica, e bine de stiut ca fiecare program are segmente  de finantare bine definite, astfel incat o investitie poate fi eligibila doar in cadrul unui singur program mentionat.

In cele ce urmeaza vom face referire la finantarea oferita turismului rural impreuna cu componenta sa agroturismul.

Pana la aderarea Romaniei, respectiv in perioada 2000- 2006,  turismul rural a fost sprijinit in cadrul programului SAPARD. 

PNDR este urmasul acestui program si are  multe asemanari cu  SAPARD –UL, dar si o serie de facilitati si imbunatatiri elaborate pentru a fi in favoarea solicitantilor/ beneficiarilor.

Astfel, spre deosebire de SAPARD care finanta doar turismul rural, acum este oferita posibilitatea finantarii  agroturismului, adica crearea de spatii de cazare si agrement in cadrul unei ferme agricole unde se cresc animale sau sunt cultivate diverse culturi agricole.

Alocarea financiara pentru acest domeniu in perioada de implementare a programului  de 837.265.806 euro, suma ce va trebui cheltuita pana la finele anului 2013.        

Asadar, daca ati visat vreodata sa aveti o pensiune,   sa dezvoltati o afacere rentabila in mediul rural care sa nu implice direct agricultura , PNDR va ofera o solutie avantajoasa.

Nu va mai trece mult timp si se va putea trece la depunerea proiectelor pentru astfel de investitii si in acest an - 2009, insa este nevoie de initiativa,  spirit antreprenorial  si proiecte bine puse la punct.

Un alt avantaj oferit in cadrul noului program de finantare este acela ca, se ofera un avans de 20% din valoarea totala eligibila a proiectului dupa semnarea contractului cu Autoritatea Contractanta, beneficiari putand sa inceapa implementarea investitiei  utilizand aceste resurse financiare. Trebuie sa stiti ca, pentru finalizarea investitiei va trebui sa  suportati  financiar cealalta parte a costului eligibil al proiectului impreuna cu cheltuielile neeligibile (TVA,  impozite si taxe, dobanzi, etc). Aportul financiar propriu poate sa provina atat din surse financiare  proprii, dar se poate apela la credite bancare. Este bine ca atunci cand contractati un credit bancar sa cautati cele mai bune oferte bancare (dobanda si comisioane bancare reduse, perioada de creditare mare, existenta unor perioade de gratie, etc.).

Cat Contacteaza un consultant
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor care au initiat pagina web. Toate informatiile, privind Programele FEADR si SAPARD, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.